Aikuinen nostaa iloista vauvaa ilmaan kesäisessä maisemassa.

Vinkkejä lempeään kesään lapsiperheille

Mistä on lapsiperheen kesä tehty? Naurusta, leikistä, ihmettelystä, uuden oppimisesta, sylittelystä, pitkistä päivälevoista, sopivista seikkailuista ja tuoreista kesän marjoista.

Suunnittele kesä lapsen ehdoilla

Kesää on odotettu monta kuukautta. On tärkeää, että jokainen perheenjäsen voi nauttia ajasta. Hyvällä suunnittelulla ja kaikkien perheenjäsenten tarpeet huomioimalla on lopputulos paras mahdollinen. Yhteinen suunnittelupalaveri, jossa lapsikin pääsee kertomaan omista toiveistaan ja odotuksistaan, on hyvä tapa saada kaikkien ääni kuuluviin.

Osa perheistä viettää kesää kotona arkea eläen, toiset lomailevat ja kolmannet matkustelevat. Lapsen näkökulman huomioon ottaminen ja sen mukaan suunnitelman tekeminen helpottaa aikuisten stressiä ja tuo koko perheelle kivoja kesämuistoja. Tärkeää on muistaa, että lapsi kaipaa kaikkein eniten vanhempien kanssa yhdessäoloa ja kivaa tunnelmaa. Sen järjestäminen ei vaadi rahaa eikä muita isoja järjestelyjä.

Kotona pienillä arjen muutoksilla saa kesäpäivistä seikkailuja, joita on kiva muistella jälkeenpäin. Lomalla arjen tärkeimmistä rutiineista kiinnipitäminen tuo päiviin lapselle tärkeää ennakoitavuutta ja helpottaa aikuistenkin jaksamista. Matkalle lähdettäessä suunnittelun tarve korostuu. Kun lapsen tarpeet huomioidaan jo matkaa suunniteltaessa, vältytään monilta harmeilta ja matkan rasitukset jäävät mahdollisimman pieniksi.

Retkiä, seikkailuja ja ihmettelyä

Kesätunnelma syntyy hyvinkin pienistä asioista. Mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän hän kaipaa normaalista arjesta poikkeavia asioita. Tärkeää on miettiä olosuhteet sellaisiksi, että vanhempien mieli olisi mahdollisimman hyvä ja sen kautta tunnelma miellyttävä.

Pienikin seikkailu on lapselle iso kokemus. Leikki-ikäisen lapsen voi ottaa mukaan retken suunnitteluun. Mennäänkö lähimetsään tai uimarannalle? Ehkä bussilla tai junalla naapurikylään uusia paikkoja tutkailemaan? Tai omalle pihalle retkiviltin kanssa välipalaa syömään. Sadepäivänä voi kotiin rakentaa majan, jossa syödään eväitä ja tehdään seikkailusuunnitelmia tuleville päiville.

Jos naapurustossa tai lähipuistossa kokoontuu muita lapsiperheitä, kannattaa heidätkin kutsua mukaan yhteisiin seikkailuihin.

Leikkivinkkejä monenlaisiin leikkeihin löydät esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämästä Leikkipankista. Olisiko tänään hyvä päivä kokeilla voikukkataidetta tai leikkiä hippaa häntien kanssa hännän sieppaamisleikissä?

Taaperoille kaikki ympärillä oleva on ihmeellistä ja kiinnostavaa. Kesäpäiviin saa vaihtelua tekemällä pieniä uusia asioita, joiden järjestäminen on helppoa mutta jotka tarjoavat pienelle iloa ja naurunkikatuksia.  Luonnon ja kotipihan kasvien ja ötököiden ihmettely, uusien makujen maistelu ja varpaiden uittelu vaikkapa vesivadissa riittävät hyvin.

Terveyttä ja turvallisuutta

Lapsen terveyden kannalta kesäpäivissä on tärkeää muistaa auringolta suojautuminen ja riittävä juominen sekä syöminen. Puistoon tai retkelle on hyvä ottaa lapselle vesipullo mukaan ja tarjota juomista leikkien lomassa säännöllisesti.

Auringolta suojautuminen on tärkeää sekä lapsille että aikuisille. Vaikka päivä olisi pilvinen, on kesällä hyvä muistaa suojaavien, vilpoisten vaatteiden käyttö. Hyvä päähine suojaa sekä kasvojen ihoa, että tuo varjostusta silmille auringon kirkkaudelta. Leikki-ikäisestä alkaen auringonsuojatuotteet ovat hyödyllisiä niillä ihoalueilla, joita vaatteet eivät suojaa.

Erilaisiin havereihin varautuminen laastareilla ja haavanpuhdistusaineilla on kesällä tärkeää. Kun lapsella on käytössä ohuemmat vaatteet, syntyy naarmuja ja kolhuja helposti. Kesän ensiapupakkauksesta on hyvä löytyä myös hyönteistenpistojen aiheuttamaan kutinaan helpottava tuote.

Kesän touhuissa aikuisen on hyvä asettua hetkeksi lapsen tasolle ja pohtia, mikä ympäristössä voi aiheuttaa vaaraa ja minkä asian kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana. Kaikkiin tapaturmiin ei voi varautua ennalta. Isoon osaan kuitenkin voi ja kun turvallisuus on etukäteen mietittynä lapsen näkökulmasta, ei aikuisten tarvitse olla koko ajan varuillaan.

Kesälläkin tunnetaan tunteita laidasta laitaan

Kesään latautuu paljon odotuksia ja tunteita. Jos odotukset eivät toteudukaan, pettyy niin lapsi kuin aikuinenkin. Pienikin vastoinkäyminen voi kesällä tuntua epäreilun isolta.

Vaikka kesään liitetään paljon positiivisia asioita, on tärkeää muistaa, että myös pettymykset, surut ja murheet, tylsyys ja kiukku kuuluvat kesään ja lomaan siinä missä elämään muutenkin.

Riittävä lepo ja uni sekä tärkeimmistä rutiineista kiinni pitäminen parantavat sekä lasten että aikuisten sietokykyä ikäville asioille.

Lapsella ei ole vielä itsellään välineitä käsitellä isoja tunteita, ja hän kaipaa aikuisen tukea. Kun aikuinen on itse jaksavalla tuulella ja lapsen kanssa samalla taajuudella, pystyy aikuinen auttamaan lasta kaikenlaisten tunteiden kanssa ja koko perheen kesätunnelma pysyy kaikille kivana.

Muistorikasta ja rentouttavaa kesää!

Haluatko lisätietoja?