Miten yhdistää lapsiperheen arki ja hyvinvointi?

Monissa perheissä kulunut elokuu on ollut arkirytmiin palaamista kesän jälkeen. Tässä kohtaa vuotta on hyvä tarkastella oman perheen arkea, ja miettiä millä keinoilla siitä saa kaikkien perheenjäsenten hyvinvointia tukevaa.

Jokainen perhe pyörittää arkeaan itselleen parhaiten sopivilla keinolla. On kuitenkin asioita, jotka parantavat jokaisen perheen hyvinvointia. Näiden asioiden huomioimisella niin vanhemmat kuin lapsetkin jaksavat ajoittain kiireistä arkea.

Uni ja nukkuminen

Sujuvan unen ja nukkumisen tärkeyttä ei voi liiaksi lapsiperheiden kohdalla korostaa. Jos hyvää unta ei saa riittävästi, on luvassa väsymystä niin lapsille kuin aikuisillekin. Jatkuva väsymys hankaloittaa oloa ja tekee arjesta raskasta.

Riittävä nukkuminen ja rauhallisesti sujuvat yöt ovat kokemukseni mukaan tärkeimmät yksittäiset tekijät, jotka vaikuttavat perheen arjen sujumiseen ja hyvinvointiin. Uniasiat ovat usein läsnä myös omassa arjessani monilapsisen perheen äitinä. Kun on nukkunut hyvin, ei aamun herätys tunnu rangaistukselta, vaan uuden, kiinnostavan päivän alulta.

Lapsella riittävä uni takaa mahdollisuuden oppia uusia asioita. Pirteänä ei tule turhia kiukkuja ja päiväunetkin sujuvat paremmin, kun lapsi nukkuu yöllä riittävästi. Unen tarve ja unirytmit vaihtelevat iän mukaan. Vanhempien unirytmit voivat olla hyvin erilaisia, kuin lapsen, ja tämä vaatii perheeltä suunnittelua.

Unen tarve on yksilöllinen, mutta kovin monia tunteja se ei yleensä poikkea ikäkauden keskimääräisestä koko vuorokauden unimäärästä. Aikuinen kestää lasta paremmin pienet vaihtelut unirytmeissä, mutta pitempään jatkuva liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa aikuiseenkin. Säännölliset, hyvät yöunet helpottavat lapsiperheen arjen pyörittämistä. Väsyneenä hermot ovat kireällä, asioiden muistaminen vaikeutuu, luovien ratkaisujen keksiminen hankaloituu ja stressitasot sekä kehossa että mielessä nousevat.

Unen merkityksen ymmärtää viimeistään silloin, jos perheessä kärsitään pitkään jatkuvista uniongelmista. Jos perheessänne painitaan unirytmien ja nukkumiseen liittyvien asioiden kanssa, tutustu Kaaren uniohjaukseen ja ota yhteyttä vaikkapa yhteydenottolomakkeella, jotta koko perhe pääsee kohti parempia yöunia.

Arjen rutiinit

Unirytmien lisäksi lapsiperheen arkea määrittävät useat rutiinit. On ruoka-ajat, leikkiajat, hoito- ja työajat, kotityöt, harrastushetket sekä aamu- ja iltarutiinit. Rutiinit helpottavat asioiden ennakointia ja suunnittelua sekä tuovat hallinnan tunnetta niin lapsille kuin aikuisillekin. Rutiineissa on hyvä olla myös joustoa tarpeen mukaan. Viikonloput ja vapaapäivät saa tuntumaan minilomilta, kun niihin luo omanlaisensa rutiinit.   

Kotityöt kuuluvat koko perheen arkirutiineihin. Lapset on hyvä ottaa mukaan pienestä pitäen kotitöiden hoitoon ikätason mukaisesti. Tällöin lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja, eikä kodin pyörittäminen jää vain vanhempien vastuulle. Pyykit, tiskit, siivoukset ja ruuanlaitto tarjoavat myös yhteistä aikaa, kun hommat hoidetaan koko perheen voimin.

Kivaa yhteistä tekemistä koko perheelle

Vanhempien ja lasten yhteisen ajan viettäminen on arjessa tärkeää. Vaikka päivät kuluisivat erillään, on jokaiseen päivään hyvä suunnitella jotakin yhdessä olemista. Mitä pienempiä lapsia perheessä on, sitä merkittävämpi rooli lasten ja vanhempien yhteisillä hetkillä on.

Yhteiset leikkihetket, kirjojen lukeminen, lautapelit, ulkoilu ja liikunta, retki puistoon tai uimahalliin. Vai olisiko tällä viikolla vuorossa askartelua tai leivontaa? Aina ei edes tarvitse tehdä mitään, vain olla yhdessä. Päivän päätteeksi yhteinen pötköttely ja sylittely ennen nukkumaan menoa tasaa niin pienemmän kuin isommankin lapsen kierroksia päivän touhuista ja rauhoittaa kohti yötä.

Mitä kivaa teillä tehdään tällä viikolla? Meidän perheessä on suunnitelmissa käydä vielä lähirannalla uimassa, lukea tai kuunnella yhdessä kirjaa ja tehdä jonain iltana hiukan normaalia parempi iltapala.

Vanhempien oma aika

Arjen hulinassa on vanhempien tärkeää muistaa huolehtia omista hengähdyshetkistä. Yksi rentoutuu itsekseen vaikkapa harrastusten parissa, toinen kaipaa ystävien seuraan ja kolmas saa voimia, kun voi keskittyä hetken aivan yksin kotitöihin. Pääasia on, että perheen aikuiset tunnistavat mistä saavat voimavaroja. Näiden voimauttavien hetkien järjestämisen tulisi olla mahdollista edes muutaman minuutin ajan päivässä, vaikka arki tuntuisikin imaisevan mukanaan. Ennaltaehkäisy on kaikkein tehokkain keino hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Parisuhde on yksi perheen hyvinvoinnin kulmakivistä. Kun vanhemmat voivat hyvin keskinäisessä suhteessaan, heijastuu tämä hyvinvointi koko perheeseen. Parisuhde kaipaa aikaa voidakseen hyvin. Vaikka parisuhdeajan järjestäminen onnistuisi vain kerran kuukaudessa lasten nukkuessa, luovat nämä tilanteet mahdollisuuden huolehtia silloin juuri parisuhteesta sen tarvitsemilla tavoilla.

Jos kaipaat tukea perheesi hyvinvointiin, ota yhteyttä. Myös esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Väestöliiton sivustoilta löydät tietoa, vinkkejä ja tukea lapsiperheen hyvinvointiin.

Kaaren sometileillä Instagramissa ja Facebookissa on monipuolisesti sisältöä lapsiperheille. Otathan tilit seurantaan.

Haluatko lisätietoja?