Miten huolehtia hyvinvoinnista kesäkuumalla?

Vaikka kesää odotetaan kuukausi kaupalla, voi lämmin ja varsinkin helteisen kuuma ilma tuoda haasteita lapsiperheen olemiseen. Tätä tekstiä kirjoittaessani ulkolämpömittari näyttää varjossa +29 astetta eikä sääennusteessa ole näkyvissä selkeästi viileämpiä päiviä.

Kuumuuden sietokyky on erityisesti koetuksella raskausaikana. Myös pienen lapsen ja vauvan kanssa helteet tuovat omat haasteensa. Kun kuumuuden ja muut kesän olosuhteet ottaa riittävästi huomioon, ja sopeuttaa päivärytmit kesäsäähän, saa todennäköisemmin viettää hyvinvoivaa ja iloista kesää.

Säännöllisesti juomalla ja syömällä vältät huonoa oloa

Lämpimällä säällä elimistö pitää lämpötasapainoa yllä hikoilemalla. Hikoilun mukana elimistöstä poistuu paljon nestettä sekä jonkin verran suoloja. Tämän takia riittävä juominen ja säännöllinen syöminen on varsinkin kuumalla ilmalla tärkeää. Hikoilun kautta menetettyjä nesteitä tulee korvata. Jos alat tuntea janoa, olisi juomista pitänyt tankata jo aiemmin. Veden juominen kannattaakin ajoittaa tasaisesti pitkin päivää myös ruokailujen välille, jolloin nesteytys on tasaista ja sylkeä erittyy riittävästi ruokailujen yhteydessä. Kun ruokaa ei heti huuhdota juoman avulla alas, vaan se pureskellaan kunnolla, pääsee ruuansulatus syljen avulla tehokkaasti käyntiin. Raskausaikana riittävä juominen auttaa myös turvotukseen ja ummetukseen. Vauvoilla lämmönsäätely on vielä puutteellinen, eikä elimistö osaa samalla tavalla huolehtia lämmön tasaamisesta hikoilemalla, kuin aikuisella.

Normaalista ruokailurytmistä kiinnipitäminen on kesälläkin tärkeää. Jos ruoka ei kuumuuden vuoksi maistu tai kärsit raskausajan pahoinvoinnista, on normaalia tiheämpi ateriarytmi pienillä annoksilla ja maistuvilla välipaloilla paikoillaan. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja smoothiet sekä pähkinät ja muut pienet, helpot naposteltavat auttavat pitämään verensokeria tasaisena ja suolatasapainoa yllä, jos tavallisesti syömäsi ruoka ei meinaa maistua.

Syömisten suunnittelu etukäteen auttaa hankkimaan maistuvia ja helposti saatavia aterioita. Taaperoiden kanssa aina kaapista löytyvät, terveelliset ja varmasti kaupaksi käyvät välipalat tuovat selvää helpotusta arkeen.

Kaiken ikäisten lasten kanssa säännöllinen syöminen ja vesipullon mukana pitäminen on tarpeellista. Aterioiden tarjoaminen normaalissa ateriarytmissä on tärkeää, vaikka lapsi söisikin kuuman takia tavallista vähemmän. Aikuisten tehtävä on huolehtia säännöllisesti monipuolisia aterioita tarjolle, lapsi itse määrittää, minkä verran syö.

Vauvoilla täysimetys kattaa sekä nesteen että ravinnon saannin myös kesäkuumalla. Vauvan syömistarve voi olla tavanomaista tiheämpää, minkä avulla vauva pyrkii luontaisesti huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä. Jos syöttövälit ovat päiväaikaan usean tunnin mittaisia, eikä vauva itse niitä helteillä lyhennä, kannattaa maitoa tarjota tiheämmin. Imettävän äidin on erityisen tärkeää huolehtia omasta juomisesta ja syömisestä, jotta ei itse tule huonovointiseksi vauvan imetystarpeen tihentyessä.

Jos elimistö alkaa kuivua, ei janon tunnetta välttämättä enää tule vaan keho kertoo epätasapainosta erilaisilla merkeillä. Yleisimmin alkava kuivuminen oireilee yleisenä huonona olona, voimattomuutena, ärtyneisyytenä ja päänsärkynä. Virtsaamistarpeen väheneminen ja virtsan tummuminen kertoo sekä aikuisilla että lapsilla, että elimistö on alkanut kuivua ja juomista tulee lisätä. Lapsilla lisäksi vähentynyt fyysinen aktiivisuus, kuiva suu ja kyynelten puuttuminen itkiessä (yli kuukauden ikäisellä) voivat kertoa kuivumisesta.

Vauvan kesä

Varjoa ja suojaavia vaatteita kesähelteillä

Monia vanhempia mietityttää vauvojen ja pienten lasten kanssa ulkoilu sekä erityisesti ulkona nukuttamiseen liittyvät asiat, kun kesäkuumat saapuvat. Onkin tärkeää muistaa, että lapset eivät osaa itse huolehtia aurinkoon ja kuumuuteen liittyvistä terveyteen vaikuttavista asioista. Tämä vaatii vanhemmilta huomioimista. Vaikka itse aikuisena nauttisi auringosta, kaipaisi rusketusta eikä voisi saada lämmöstä tarpeekseen, on lapsen vuoksi vietettävä aikaa varjossa ja hakeuduttava vilpoisiin sisätiloihin.

Ehdotonta lämpötilan ylärajaa ulkoiluun ja vauvan tai taaperon ulkona nukuttamiseen ei ole. Ilmatieteenlaitos antaa hellevaroituksen, jos päivän ylin lämpötila kohoaa +27 asteeseen. Puutteellisen lämmönsäätelyn vuoksi asian kanssa tulee olla tarkkana vauvojen ja pienten lasten kohdalla. Kokemus osoittaa, miten hyvin lapsi nukkuu kuumalla ja missä olosuhteissa. Kun lämpömittari on lähellä 30 astetta, saattaa lapsi jo itsekin näyttää, ettei viihdy niin kuumassa nukkumalla parhaiten viileämmissä sisätiloissa.

Vaikka sisälläkin olisi hyvin lämmin, nousee lämpötila ulkona erityisesti auringossa huomattavasti lämpömittarin lukemasta ylöspäin. Sisällä lämpötila pysyy tasaisempana eikä auringon ja kuivattavan tuulen vaikutusta tarvitse huomioida. Sen vuoksi lämpimissä sisätiloissa nukuttaminen voi olla toimivampi ratkaisu, kuin ulkona nukuttaminen.

Jos lapsi kuitenkin nukkuu päiväunet parhaiten vaunuissa tai rattaissa ulkona kuumasta huolimatta, nukkumapaikan tulee ehdottomasti olla koko uniajan varjossa ja vaunujen tuuletuksesta tulee huolehtia. Vaunujen oman peiton voi korvata kevyemmällä harsolla. Harso suojaa nukkujaa muttei tee vaunuista hengittämätöntä tilaa. Unille ei kuumalla kelillä tarvitse pukea juuri mitään, pelkkä vaippakin voi riittää. Nukkuvan lapsen valvominen on tärkeää erityisesti kuumalla säällä. Vaunujen sisätilan lämpöä voi seurata kokeilemalla omalla kädellä tai laittamalla sinne lämpömittarin.

Kesällä kaikessa ulkoilussa on hyvä muistaa suojaavien vaatteiden, päähineiden ja aurinkolasien käyttö. Ihon suojaaminen on tarpeen niin uimarannalla kuin oman pihan varjoissa leikkiessä tai lasta sylissä pidettäessä. Ja samat ohjeet pätevät myös aikuisiin. Auringon haitalliset säteet liikkuvat myös pilvisellä säällä ja lapsen iho on vielä aikuisenkin ihoa herkempi vaurioille. Aurinkovoiteita on pienemmillekin lapsille, mutta vaatteilla suojaaminen on aina ensisijainen keino.

Riittävästi lepoa ja leppoisaa oleilua

Kuumalla ilmalla jokaisen jaksaminen on koetuksella. Omia tavoitteita kannattaa laskea, arkirutiineista voi hiukan joustaa ja ajoittaa esimerkiksi ulkoilut aamuun tai iltaan, kun ulkoilma on viileämpi ja UV-indeksin arvo on matalampi, kuin keskipäivällä.

Keskipäivällä päiväunien tai päivälevon pitäminen mahdollisimman vilpoisassa paikassa antaa voimia loppupäivään. Erityisesti jos yöunet kärsivät kuuman sään takia, on niidenkin, jotka normaalisti eivät päiväunia tarvitse, hyvä ottaa kunnon lepohetki. Ilman riittävää lepoa huonovointisuus, kiukkuisuus ja ärtymys lisääntyvät kaikilla perheenjäsenillä.

Käy lukemassa vinkkejä lempeään kesään lapsiperheille Kaaren aiemmasta blogipostauksesta.

Raskaana olevalle päivän riittävä tauottaminen auttaa jaksamisessa. Lepohetket voivat olla jonkin mukavan tekemisen ääreen rauhoittumista tai ihan vaan oleilua mahdollisimman miellyttävissä olosuhteissa.

Suomessa lämmin ja kuuma vuodenaika kestää hyvin rajallisen ajan. Jos helteet muuttavat päivärytmiä hiukan erilaiseksi, ei tarvitse olla huolissaan. Kun loppukesä koittaa ja lämpötilat laskevat kohti syksyä, palaavat normaalimmat rytmit useimmille lähes itsestään. Riittävä lempeys itseä kohtaan on myös kesäkuumalla tarpeen.

Haluatko lisätietoja?